GUM Gents Universiteitsmuseum is geopend

03.10.2020

Vanaf 21 maart 2020 is Gent een nieuw museum rijker. Het gloednieuwe Gents Universiteitsmuseum staat middenin de Gentse Plantentuin, om de hoek van MSK Gent en S.M.A.K. Het GUM wordt een museum over wetenschap, onderzoek en kritisch denken, waar de bezoeker kan ontdekken dat wetenschap het resultaat is van vallen en opstaan, twijfel en verbeelding.

Opening tijdelijk uitgesteld

Het GUM - Gents Universiteitsmuseum - en de Gentse Plantentuin verenigen de krachten op een unieke locatie, in de buurt van station Gent-Sint-Pieters en het Citadelpark. Het GUM sluit aan bij het toekomstige Museumplein samen met de kunstmusea S.M.A.K. en MSK Gent. Het nieuwe museum verenigt het DNA van Gent, als stad van kennis en cultuur, met dat van de Universiteit Gent, een kritische en creatieve gemeenschap van studenten, medewerkers en wetenschappers

Brug tussen wetenschap en kunst

Het GUM duikt in het brein van de wetenschapper. Welke uitdagingen komt zij of hij tegen? Hoe gaat zij of hij te werk? Welke ruimte is er voor verbeelding, twijfel en falen? En welke impact heeft dat alles op ons leven en denken? En natuurlijk, welke bijzondere objecten illustreren dit verhaal?

In het nieuwe wetenschapsmuseum ontdekt de bezoeker een waardevolle en uitzonderlijke collectie uit verschillende disciplines, van biologie tot archeologie, van psychologie tot geneeskunde. Dit zowel uit de geschiedenis van de wetenschappen als uit hedendaags onderzoek, met een blik op de toekomst. In de expo's en het programma zal het GUM ook de brug tussen wetenschap en kunst onderzoeken.

Feestelijk GUM Openingsweekend

De deuren van het GUM zouden normaal gezien feestelijk opengaan op zaterdag 21 en zondag 22 maart, waarbij iedereen heel erg (en gratis) welkom was voor rondleidingen, workshops en veel meer.

Door de coronacrisis was de opening echter tijdelijk uitgesteld, maar sinds 3 Oktober is het museum dan toch te bezichtigen.

Locatie: Ledeganckstraat 35, 9000 Gent.

Meer informatie hier.