DING Vitrine - Selectie van Gentse winnaars Henry van de Velde Awards 2021


De Henry van de Velde Awards worden jaarlijks uitgereikt door Flanders DC en zijn de belangrijkste designprijzen in België. Met trots presenteren Design Museum Gent & Ministry of Makers 5 winnende Gentse ontwerpteams.


Lees hieronder meer over de 5 teams:

Studio AMA
Leap Forward
Atelier Duerinck
Les Monseigneurs
Mahieu & Van den Bossche

Leap Forward (Gold Award)

MoM_DING_Vitrine_Feb2021_Leap-Forward.jpg#asset:5211


Het stimuleren van een nieuw mobiliteitsgedrag.

Antwerpen ondergaat grote infrastructurele werken die voor lange tijd een impact hebben op de mobiliteit van de stad. Om mensen te informeren over hoe ze zich in en rond de stad kunnen verplaatsen, lanceerde het mobiliteitsteam van Stad Antwerpen een Slim Naar Antwerpen-campagne.
Antwerpen heeft zich een duidelijk doel gesteld met het Masterplan 2020, waarin staat dat in 2020 de helft van alle verplaatsingen in Groot-Antwerpen met het openbaar vervoer, te voet of met de fiets moet gebeuren. Wanneer er diverse snellere en meer efficiënte vervoersmodi voor handen zijn, gebruiken mensen minder de auto om zich te verplaatsen. Daarom focust deze Slim Naar Antwerpen’-campagne in haar website, applicatie en routeplanner op het combineren van autoverkeer, openbaar vervoer, veilige fietsnetwerken en vervoer over het water.
Stad Antwerpen legde de uitdaging om een toegankelijk platform te ontwikkelen neer bij het designbureau Leap Forward, omwille van hun expertise in gebruikersonderzoek en UX-analyse.
Leap Forward zette gebruikerstesten op waarbij ze inwoners van de stad de huidige website lieten verkennen. Om het perspectief van de burger nog beter te leren kennen trok Leap Forward de straten van Antwerpen op om mensen live te bevragen. Leap Forward zette de conclusies uit dit gebruikersonderzoek om in een gebruiksvriendelijke, zinvolle informatie-architectuur van de website, die nadien opnieuw werd getest en verbeterd door een diversiteit aan doelgroepen.
De mobiele applicatie houdt de gebruikers altijd en overal up to date dankzij realtime informatie die op een erg toegankelijke manier wordt gepresenteerd. De routeplanner suggereert als eerste ter wereld een slimme combinatie van alle beschikbare vervoersmodi. Het platform Slim naar Antwerpen is daardoor gekend als best practice in de meest prominente Europese steden.
Net zoals de stad, evolueert het platform voortdurend. Daarom kregen de medewerkers van Stad Antwerpen een opleiding zodat ze in staat zijn om volledig zelfstandig aan de slag te gaan met de nieuwe inhoud die op de website moet komen. Zo kunnen ze de inwoners steeds op de hoogte brengen van de wegenwerken of veranderingen op hun traject naar Antwerpen.Les Monseigneurs

MoM_DING_Vitrine_Feb2021_Les-Monseigneurs.jpg#asset:5210

Wat is een wandtapijt vandaag en welke relevantie kan het hebben? De huidige woonruimtes hebben nood aan een modulair systeem en moeten aan veel eisen voldoen. Modulariteit is één van de noden waar Caméléon op inspeelt.
Caméléon zijn een reeks grafische ontwerpen ontstaan uit natuurlijke vormen en vertaald naar geweven textiel. De linnen wandtapijten zijn gemaakt om te dienen als wandtapijt an sich, maar kunnen evengoed ingezet worden als gordijn, paravent en tapijt dankzij zijn multifunctioneel, lokaal en duurzaam garen. De wandtapijten zijn genummerde pièces uniques en zijn tijdloos in zowel beeld als in hun multifunctionele toepassing. Afhankelijk van toepassing en sfeer wordt er bewust gekozen voor de juiste grondstoffen, maar wel uit wat beschikbaar is. De beeldtaal is geïnspireerd op de boeiende geschiedenis van de Amish-quilts, waarin kleur, patroon en verhoudingen van geometrie elkaar versterken.
Caméléon is het verhaal van Les Monseigneurs en Verilin, dat authentiek vakmanschap, natuurlijke materialen en lokale productie combineert met technologische innovatie. Het unieke karakter van Caméléon is enkel mogelijk dankzij de open mind, het doorgedreven vakmanschap en vooral ook dankzij de vernieuwende technologische mogelijkheden binnen hun productie eenheid. Het bedrijf streeft de hoogste normen van kwaliteit en esthetiek na voor al zijn producten die het op maat ontwerpt, maakt en verwerkt.
Ook bij Les Monseigneurs wordt grafisch design en textielontwerp tot in het extreme uitgediept. Elk product is uniek: Les Monseigneurs zoekt telkens weer naar de juiste effecten om garen dat staat te verkommeren of zelfs ontwaard wordt een toegevoegde waarde te bezorgen.Studio AMA

MoM_DING_Vitrine_Feb2021_Studio-AMA.jpg#asset:5209

Startup Studio AMA ontstond als labo voor ethische mode. Studio AMA wil volgens circulaire en sociale principes ethische mode realiseren. De grondstoffen voor de collectie zijn restmaterialen van de lokale textielindustrie. De ontwerpen zijn aangepast aan de productiemogelijkheden binnen maatwerkbedrijven. Zo wordt de meerwaarde van afvalstromen en sociale tewerkstelling gebundeld in een kledinglijn van duurzame kledij en een lokale waardeketen.
Door de waardeketen zo transparant mogelijk te tonen, wil Studio AMA consumenten inzicht geven in welke stappen er worden gezet vooraleer een kledingstuk op de markt komt. Zo ziet de consument ook welke processen het kledingstuk doorloopt en hoeveel tijd en moeite er in de ontwikkeling van een ethisch en duurzaam kledingstuk kruipt. Daarnaast krijgt de consument meer inzicht in de onbalans tussen de lage prijzen van de fast fashion-industrie tegenover slow en ethical fashion. Tegelijk ziet hij dat er een alternatief is voor textielafval, massaproductie en sociale uitbuiting.
Bij elk item van de collectie zit een folder waarin de herkomst van het stuk, alsook was- en gebruiksinstructies worden meegegeven.
Studio AMA werkt hoofdzakelijk met onconventionele materialen in de kledij (matrascover, tafellinnen, handdoek stof, interieurtextiel….) en zet daarom materialenonderzoek voorop als eerste stap in het ontwerpproces. Vervolgens gaat Studio AMA op zoek naar de mogelijkheden van het maatwerkbedrijf en geeft pas daarna vorm aan de productie en esthetiek van de finale prototypes.
Productiepartner Zonnehoeve Production uit Eke is een maatwerkbedrijf dat jobs aanbiedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in een aangepaste, beschermde werkomgeving. Studio AMA bekomt haar grondstoffen via Vlaamse textielfabrikanten Libeco, Annabel Textiles, Clarysse en Bekaert-Deslee. Samen met Ecoso, een kringwinkel uit Mechelen, werkt studio AMA intussen ook met afgedankte kledij waarbij in eerste instantie in kaart wordt gebracht welke reststoffen nog bruikbaar zijn. Zo vermijdt Studio AMA ontginning van nieuwe grondstoffen en extra CO2-uitstoot.Atelier Tim Duerinck (Gold Award)

MoM_DING_Vitrine_Feb2021_AtelierDuerinck.jpg#asset:5206

Deze instrumenten zijn gemaakt door een eeuwenoud ambacht (vioolbouw) te combineren met hoogtechnologische materialen en productietechnieken. De instrumenten laten toe te dromen over nieuwe klanken en reiken nieuwe toepassingsmogelijkheden aan voor zowel duurzame lokale materialen als voor het ambacht van hun makers. Zo is vlas een ambachtelijk materiaal met een rijke lokale geschiedenis in Vlaanderen. Eenmaal verwerkt tot hoogtechnologische vlasvezel wordt het ijzersterk en ultralicht. Ideale eigenschappen voor een muziekinstrument zoals viool. Het onderzoek voorafgaand aan de productie van de muziekinstrumenten zet vlasvezel op de kaart als ecologisch (en lokaal) alternatief voor andere composietmaterialen zoals carbonvezel of glasvezel. Door dit ijzersterke materiaal worden de instrumenten minder kwetsbaar dan klassieke houten instrumenten. Hoewel de beste violen uit hout zeer lang kunnen meegaan, blijkt hun onderhoud echter zeer intensief. Instrumenten uit vlasvezel vergen minder onderhoud en zijn daardoor beter bestand tegen de tand des tijds. Dat maakt hen op lange termijn goedkoper dan op grote schaal geproduceerde violen die regelmatig hersteld of vervangen moeten worden. Violen uit vlasvezel zijn bovendien veel minder onderhevig aan schommelingen in temperatuur of vochtigheid, waardoor ze voor muzikanten altijd betrouwbaar blijven, zowel binnen als buiten. Het onderzoek is een interdisciplinaire samenwerking tussen designers, muziekinstrumentenmakers, materiaalkundigen en musicologen. De vioolbouwer maakt de instrumenten in vlasvezel volledig met de hand. Dit maakt dat de andere ambachtelijke instrumentenbouwers de productiemethode gemakkelijk kunnen overnemen. En, niet onbelangrijk: een viool met een klankblad uit vlasvezel was overigens de favoriet van experten tijdens wetenschappelijke luisterproeven.Corbin Mahieu en Lennart Van den Bossche

MoM_DING_Vitrine_Feb2021_Mahieu-Van-den-Bossche.jpg#asset:5208

Pilar, het nieuwe cultuurhuis van de VUB, is een open, artistiek lab voor jongeren in Brussel en een plek voor kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap. Het fungeert als proeftuin voor kunst- en talentontwikkeling. Tweemaal per jaar organiseert het huis Pilar Asap: een multidisciplinair festival waarbij tentoonstellingen, performances, lezingen en workshops elkaar aanvullen. Centraal staat een selectie van jonge kunstenaars en muzikanten die volgens Pilar op ieders radar moeten komen. Voor de communicatie van het festival gingen vormgevers Corbin Mahieu en Lennart Van den Bossche op zoek naar een typografie die de verschillende werelden van Pilar omvat: de historische kracht en eeuwenoude generaties van de universiteit enerzijds en de rebelse, punky jongeren van Pilar anderzijds. Het lettertype Bill uit 1950 van kunstenaar Max Bill (1908 - 1994) behelst beide elementen: het is gebaseerd op het oude spijkerschrift dat in tempels gebruikt werd om kennis over te dragen op leesstenen. Daarnaast leunt het lettertype ook aan tegen een op graffiti geënte stijl die dan weer perfect past bij de jonge, edgy doelgroep van het cultuurhuis. Het duo Mahieu-Van den Bossche legt zich bovendien strikte regels op om een unieke beeldtaal te creëren, zowel op print als online. Zo staan de letters altijd gecentreerd en gestapeld op elkaar, met als doel een pilaar te visualiseren.