DING Vitrine November 2020: Volmaakt Collectie B

Volmaakt bouwt aan een inclusieve wereld via de kracht van design. Het Gents designlabel verbindt ontwerpers en maatwerkbedrijven, en ontwikkelt sociaal duurzame designproducten.

November 2020 wordt Collectie B gepresenteerd. DING Vitrine biedt u de sneak preview

Het verhaal van Volmaakt

Geboren in Gent
Onder het motto ‘Sociaal Gemaakt’ namen Ministry of Makers en Stad Gent in 2018 het initiatief om de sociale economie te verbinden met de reguliere economie. Meer creatieve makers, particulieren en bedrijven moeten zo hun weg vinden naar de maatwerkbedrijven en kansen bieden aan kwetsbare doelgroepen. Volmaakt is gegroeid uit dit initiatief.


Volmaakte samenwerking

Passies, skills, en het gemeenschappelijk streven naar schoonheid en perfectie komen samen in de designcollecties.

De samenwerking designer en maatwerkbedrijf is een win-winsituatie waarin het potentieel en de verwachtingen van beide partners als gelijkwaardig worden beschouwd. Maatwerkbedrijven kunnen zich verder ontwikkelen op vlak van (product)innovatie en marketing én hun medewerkers zinvol en duurzaam werk geven. Designers kunnen hun creaties in de markt zetten en samenwerkingen verkennen met bedrijven met een sociaal oogmerk. Het resultaat van deze samenwerking is méér dan de som van de delen. Een ‘volmaaktheid’ die zich niet zozeer weerspiegelt in de perfectie van de objecten maar in een ‘volmaakte samenwerking’ tussen de makers.


Volmaakt vzw
In 2020 nemen Valerie Bervoet en Ron Hermans het initiatief om Volmaakt verder uit te bouwen in de vorm van een vzw. Een samenwerking die de expertise rond design en sociale economie verenigd.

Volmaakt wil verder doorgroeien tot het kennis- en expertisecentrum van Vlaanderen omtrent sociaal design. Door de samenwerking met designers creëert Volmaakt duurzame tewerkstelling voor mensen uit de kansengroepen binnen maatwerkbedrijven.

MoM_DINGVitrine_November2020_Intro2.jpg#asset:5127


Collectie B - DESIGNERS

Armand&Francine

Volmaakt_designers_ArmandFrancine_01hor.jpg#asset:5132

Ontwerpers : Cathy Poppe en Gert Hellebaut

Armand&Francine is opgericht in 2017 door Cathy Poppe en Gert Hellebaut.
Zijn technisch talent en haar oog voor vormgeving resulteert in een brutalistische en tegelijk warme stijl.

Het designersduo heeft een liefde voor experimenteren met technieken en materialen, ongekende uitdagingen aangaan en wil vooral grenzen verleggen.

Armand&Francine ontwerpen en vervaardigen in hun eigen atelier te Gent. In elke fase van het ontwerpproces staan functionaliteit en degelijkheid op de eerste plaats, zonder de esthetiek van het ontwerp teniet te doen en met veel aandacht voor technisch detail en vakmanschap.
Organische vormen met pure en eigentijdse lijnen die ons terugbrengen in de natuur zijn de rode draad in hun nieuwste collectie La Vézère.Onbetaalbaar

Volmaakt_designers_onbetaalbaar_WannesDeBruycker_01hor.jpg#asset:5133


Ontwerper: Wannes De Bruycker voor ONBETAALBAAR

Onbetaalbaar is een onderzoeksproject geboren uit liefde voor objecten. Het is zowel werkplaats als denktank, een plek waar meubelmakers, stoffeerders, schrijvers, filosofen, bricoleurs, product designers, restaurateurs, grafici – werkers en denkers – elkaar vinden in een materialisme met emotie. Onbetaalbaar verenigt ecologie, economie, filosofie, design en liefde voor materialen en schept banden tussen vinders, denkers, makers, ontwerpers en kopers. Wannes De Bruycker, is de vaste maker en trekker van het makersatelier.


MoM_DINGVitrine_November2020_Overview.jpg#asset:5128
Jielt Gregoire

Volmaakt_designer_JieltGregoire_01hor.jpg#asset:5134


Jielt Gregoire is een eigentijdse ontwerper die meubels en interieurs ontwerpt.
Met een subtiele en minimalistische aanpak creëert hij concepten waarin de fascinatie voor leesbaarheid en helderheid is terug te vinden.

De focus van zijn design ligt op materialen en technieken en dat reflecteert zich in de tactiele afwerking van zijn objecten. Jielt Gregoire: “Een goed ontwerp moet altijd verwijzen naar de behoeften van de klant en de merkidentiteit weerspiegelen om zo emotionele verbindingen te creëren.”

Zijn zorgvuldige aanpak weerspiegelt zich in zijn ontwerpen. Jielt Gregoire woont en werkt momenteel in Gent.
Goele Maes

Volmaakt_Designer_GoeleMaes_01hor.jpg#asset:5135


“Een archaïsch beeld refereert naar de toekomst. Het richt wensen en fascinatie op van de eigen toekomstige wereld.”

Bij het bedenken en creëren van objecten is hout de favoriete materie van Goele Maes, haar compagnon de route, zoals ze het zelf beschrijft. Naast het ontwerpen werkt ze in haar atelier aan prototypes en eigen producten: zo voelt ze de materie en onderzoekt de mogelijkheden ervan.

Haar kennis en ervaring berust op oefening en studie om hedendaags en toekomstgericht te werken met al-oude verbindingstechnieken. Met het ambacht van de houtkunst tast zij het grensgebied tussen design en kunst af. Goele Maes werkt het liefst a-modieus, ‘eeuwig’ en bezield.
Objecten

MoM_DINGVitrine_November2020_Overview2.jpg#asset:5129


ARMAND & FRANCINE

Volmaakt_ArmandFrancine_BB_pendellamp01hor.jpg#asset:5148

BB pendellamp
Voor het ontwerp van de BB pendellamp ontwikkelde het designersduo Armand&Francine een elegante vorm met een tijdloze en minimalistische uitstraling. Alle versieringen en overbodige elementen zijn weggelaten. De basis van deze lamp bestaat uit aluminium afgewerkt met een kwalitatief gekleurde anodiseerlaag. De ronde schijf is verstelbaar in hoogte en kan in verschillende materialen gekozen worden. Met de diversiteit aan kleuren en materialen kan je de lamp samenstellen op maat van je interieur.

Afmeting: hoogte 20cm, diameter schijf 30 en 35cm
Materialen+afwerking:

Basis: geanodiseerd aluminium kleuren zwart, brons en oudroze
Ronde schijf:
- geanodiseerd aluminium kleuren zwart, brons en oudroze
- floated glas groen en blauw
- eik natuur en zwart geolied

Maatwerkbedrijf: WeerwerkONBETAALBAAR

Volmaakt_Onbetaalbaar_Bowie_stoklamp02hor.jpg#asset:5139


Bowie Stoklamp
De Bowie stoklamp is een unieke, eenvoudige staan- en tafellamp met herkenbare scherpe hoek. De lamp is verkrijgbaar in zwart, wit en bruin gebeitst hout en heeft telkens een unieke marmeren voet gemaakt uit een afgedankt nachtkastje of een oude schouw. In de handen van Wannes De Bruycker krijgen afgedankte materialen een nieuw leven.

Afmeting: hoogtes small40,medium80 en large120cm, voet: small 25x12cm, medium en large 30x12cm
Materialen+afwerking: drie uitvoeringen, hout gebeitst met zwart, wit en bruin in combinatie met recup marmer voet.

Maatwerkbedrijf: WeerwerkVolmaakt_Onbetaalbaar_Boy_schraagtafel.jpg#asset:5140

Boy Schraagtafel
Het tafelblad van deze schraagtafel rust op twee elegante driepikkels, gemaakt uit resten hardhout en multiplex. Door de dubbel conische vorm van de driepikkels heeft deze tafel een elegante vorm en maximum zitcomfort. Bovendien kan je de tafel gemakkelijk wegbergen voor een flexibel gebruik van je interieur.
Afmeting: 220cmx80cm

Materialen+afwerking:
Driepikkel: lariks lichte houtkleur of donker gebeitste lariks.
Tafelblad: wit of gekleurd laminaat of plexwood

Maatwerkbedrijf: Labeur


GOELE MAES

Volmaakt_GoeleMaes_Baas_vouwstoel02.jpg#asset:5141

Baas klapstoel
Vouwstoelen gebruikte men al in de Romeinse oudheid. Goele Maes brengt deze klassieker opnieuw tot leven met respect voor de oorspronkelijke vorm en materie. De halfhoutse ambachtelijke verbindingen verwijzen naar de allereerste houtverbindingen. Het mechanisme van het scharnierpunt is onzichtbaar en geeft deze vouwstoel een pure uitstraling.
Materiaal: Hout,eik en zadelleer

Afmeting: 370 x 380 x 500 mm
Maatwerkbedrijf: Labeur


Volmaakt_GoeleMaes_Baster_tafellamp.jpg#asset:5142

Baster tafellamp
De naam Baster verwijst naar Albaster, een lichtdoorlatende natuursteen die in Europa voorkomt in de vorm van knollen. De Albastknollen vertonen vaak onregelmatigheden door kleiresten en aarde die in delen van de steen voorkomen. De unieke aders in de steen geven het licht zijn specifiek karakter. De lampenkap rust op een massief eiken voet. De pure en strakke vorm maakt deze tafellamp tijdloos mooi.

Materiaal: Hout,eik en albaster natuursteen
Afmeting: 105 x 105 x 230 mm

Maatwerkbedrijf: Weerwerk


Volmaakt_GoeleMaes_Beth_Klokje.jpg#asset:5143

Beth klok
De jaarringen in hout bieden de mogelijkheid om de tijd en zo de herkomst van een object te achterhalen. Goele Maes liet zich inspireren door de tentoonstelling ‘van boomstam tot Altaarstuk’ (Caermersklooster Gent,2014) waarbij men op zoek gaat naar de herkomst van de houten panelen van het Lam Gods. De liefde voor de materie hout bracht haar tot het ontwerp van dit klokje. De vorm van de klok verwijst naar de panelen van het beroemde Lam God van de schilder VanEyck.

Materiaal: Hout,eik, messing

Afmeting: 180 x 120 x 30 mm
Maatwerkbedrijf: WeerwerkJIELT GREGOIRE


Volmaakt_JieltGregoire_Bardot_salonbijzettafel.jpg#asset:5144

Bardot
Balans en rust vormt het centrale thema van deze salon en bijzettafel. Een evenwichtige gewichtsverdeling tussen voet en tafelblad straalt rust uit. De zwarte beton in combinatie met het zwart geolied tafelblad vormen een perfecte harmonie.

Afmeting salontafel: diameter 150cm, hoogte 30cm
Afmeting bijzettafel: diameter 45cm , hoogte 50cm

Materialen+afwerking: zwart gekleurde betonvoet, massieve eik zwart geolied

Maatwerkbedrijf: Constructief