Lokale Helden: Timmerwerkt

Timmerwerkt maakt meubels met nieuwkomers.


Een unieke kast, dressing, tafel, bed of keuken, op maat van je ruimte, je stijl en je budget? Timmerwerkt maakt ze voor jou met liefde.


Ze doen dit samen met gemotiveerde vluchtelingen.

Zo timmeren ze tegelijk aan een warme samenleving.

Samen met gemotiveerde vluchtelingen timmeren Hans en Olivier van Timmerwerkt sinds 2018 aan een warme samenleving door meubels op maat te maken.
Sinds 2020 hebben ze ook hun eigen podcast “De verhalen achter de meubels”.


Hoog tijd dus dat we hen een bezoekje brachten.
We spraken met Hans.

Waarom ben je Timmerwerkt vzw gestart?

Aan UGent heb ik een IT-opleiding gevolgd waarmee ik de eerste 10 jaar van mijn carrière aan de slag ben gegaan in het hoger onderwijs als lector. Hoewel ik altijd graag heb lesgegeven, lag de schoolse context mij gewoon iets minder en had ik ook een drang om meer iets te ondernemen met een sociale insteek. Het was natuurlijk de vraag wat dit zou zijn?
Ik heb altijd graag gereisd en iets wat me steeds opviel tijdens mijn omzwervingen was de positieve ingesteldheid en hartelijkheid van de mensen. Hoewel men vaak straatarm was, kon er steeds een lach of een vriendelijke babbel vanaf. Heerlijk gewoon! En ja, dan kwam je na afloop terug in het grijze België en ervoer je jammer genoeg hoe somber en afstandelijk de mensen hier wel kunnen zijn. Toen kwam het besef dat ik iets met vluchtelingen wou doen. Ik wou hen een warme ontvangst geven én op weg helpen naar een job in België!


Wilde je dit alleen doen? Of vond je al snel een partner?

Nee, een gemeenschappelijke vriendin had me in contact gebracht met Olivier die zelf werkzaam was in de sociaal-culturele sector. Zot eigenlijk hoe het gelopen is: op een terras hebben we gebabbeld en gebrainstormd over het idee en diezelfde dag nog was de zaak al beklonken. Samen zouden we van start gaan met Timmerwerkt!

Hoe verliep het eerste jaar van Timmerwerkt?

Na een korte opstartfase in de Pantserschipstraat kwam ik in contact met een schrijnwerker die een volledig uitgerust atelier had in Zottegem. Aangezien hij wat aan het afbouwen was richting pensioen, mochten we zijn atelier huren. Uiteindelijk hebben we dit 1 jaar lang gebruikt als uitvalsbasis en gaf het ons wel een vliegende start. Ik ben hem daar nog steeds dankbaar voor.

Daarna zijn we verhuisd naar onze huidige stek in Evergem

Was het gemakkelijk om de vluchtelingendoelgroep te bereiken?

Nee, in de begindagen had ik echt de naïeve gedachte dat de vluchtelingen zich massaal zouden aanbieden om deel te nemen aan ons project. Helaas was dit niet zo en moesten we de geijkte kanalen via het OCMW gebruiken. En ook dat liep niet van een leien dakje. Het project was onbekend en ik had het gevoel dat we ons ook nog moesten bewijzen.

Geleidelijk aan groeide echter het vertrouwen en het besef dat ons project wel potentieel had. Vandaag hebben we een raamcontract om 3 vluchtelingen aan te stellen voor een periode van een half jaar tot anderhalf jaar waarbij het OCMW de werkgever is en Timmerwerkt de werkplaats.

Hoe verloopt de samenwerking met de vluchtelingen?

Die werkt eigenlijk ongelooflijk goed. Ik denk dat dit ook deels te maken heeft met onze bedrijfscultuur waarbij we heel snel vertrouwen schenken aan de mensen. Men mag initiatief nemen en men mag fouten maken. We geven hen erkenning voor hun werk en dit versterkt hun zelfvertrouwen.

Daarnaast vind ik het ook belangrijk dat de groep een sterk geheel kan vormen. Zo hanteer ik een soort “No Asshole Rule” bij nieuwe aanwervingen. Ik aanvaard liever een minder gekwalificeerd persoon maar aangenaam persoon dan een heel competente eikel. (Lacht)

Is Timmerwerkt dan een soort tussenstation naar de reguliere markt?

Timmerwerkt bevindt zich wat tussen de sociale sector en de reguliere sector en kun je inderdaad zien als een soort tussenhalte. We ontvangen weliswaar indirecte steun via de lonen van de vluchtelingen maar voor de rest functioneren we eerder als een regulier bedrijf met strakke deadlines en een hoog werktempo. We merken ook dat hier nood aan is, want vaak is de stap van een sociaal maatwerkbedrijf naar de reguliere markt voor veel werknemers te hoog.

Vinden de nieuwkomers dan gemakkelijk ander werk?

Dat is helaas geen evidentie... Eind juni 2020 liep bijvoorbeeld het contract af van iemand, maar hij heeft nog steeds geen nieuw werk gevonden. We voelen ons daar niet goed bij… We breiden geleidelijk aan ons netwerk uit zodat we gemakkelijker goede werkkrachten kunnen doorspelen naar de reguliere markt… of we werven hen zelf aan!

Is er dan nu een nieuwkomer vast in dienst bij Timmerwerkt?

Inderdaad, Besmillah heeft het ganse project doorlopen en hebben we nu vast in dienst genomen. In Afghanistan was hij al meubelmaker en op technisch vlak heeft hij ons al enorm veel bijgebracht. Hij kan echt met niets iets mooi maken. Ongelooflijk gewoon. Op termijn zou ik ook graag een paar sleutelposities in het bedrijf willen geven aan vluchtelingen. Sommigen hebben namelijk echt het potentieel om een atelier te leiden. Wie weet starten we ooit nog een spin-off op van Timmerwerkt dat volledig in handen is van vluchtelingen.

Sinds 2020 is er ook de Timmerwerkt podcast. Vanwaar dit initiatief?

De basisfilosofie van Timmerwerkt was steeds om de Vlaming en de nieuwkomer dichter bij elkaar te brengen. Dat staat ook zo in onze statuten. Met de podcast willen we de verhalen van de vluchtelingen tastbaar maken en nuanceren. We willen de mensen achter de namen belichten. Anderzijds is het effect van deze podcasts ook heel positief op onze werking want het wekt de interesse op voor onze producten.

Wat brengt de toekomst?

We hebben geen ambitie om te groeien qua personeelsbestand. Momenteel hebben we 6 mensen in dienst en dat is voldoende. We zien het eerder als onze missie om ons uniek experiment verder uit te diepen en te verspreiden in Vlaanderen. We willen her en der zaadjes planten en zorgen dat de geesten rijpen zodat nieuwe initiatieven kunnen ontpoppen.

Heb je zelf nog een Lokale Held?

Mousab Alsheikh heeft recent een heel mooi upcycling verhaal gestart onder de noemer WIKD .
Neem daar zeker eens een kijkje!