Lokale Helden: Collectief Verhalen

Collectief Verhalen is een nieuw Gents collectief met sociaal - culturele insteek die het voor iedereen toegankelijk maakt om met sociaal artistieke projecten bezig te zijn

Op een druilerige herfstdag sprak Ministry of Makers met Ian Ghysels, creatieve duizendpoot én bezieler van Collectief Verhalen. Deze Gentse vzw is een nieuw collectief dat “verbindingen” wil maken. Verbindingen in de maatschappij, in een school, in een zaal, op straat,... Hun manier is - je kunt het al raden - door een verhaal te vertellen.Deze verhalen zijn er in vele vormen. Van kleine intimiteit van hun House of Creation, via de lach van een vervulde wens, tot een avondvullende productie ergens in of rond het Gentse. Of verder, veel verder.

Wat de toekomst zal brengen is een raadsel maar 1 iets staat vast: het zal collectief gebeuren!

Verbinden door verhalen te vertellen

MoM: Wat is Collectief Verhalen?

Ian: Collectief verhalen staat voor creëren, musiceren, vermeerderen, verbinden en improviseren, altijd met een artistieke creatieve toets!
Wij, als collectief, willen verbindingen maken. Verbindingen in de maatschappij, in een school, in een zaal, op straat, ... Onze manier is - je kunt het al raden - door een verhaal te vertellen. Deze verhalen zijn er in vele vormen. Van de kleine intimiteit van ons House of Creation, via de lach van een vervulde wens, tot een avondvullende productie ergens in of rond het Gentse. Of verder, veel verder.

Om deze initiatieven onder één noemer te kunnen samenbrengen, werd in juli 2020 vzw Collectief Verhalen opgestart. Via deze vzw brengen we theatermakers, beeldende en audiovisuele kunstenaars, ambachtskunstenaars en muzikanten met een verschillende achtergrond samen.

De Recensent

MoM: Dat klinkt behoorlijk ambitieus. Welke projecten zijn zo jullie paradepaardjes?

Ian: Alles is in feite een vijftal jaar geleden begonnen toen ik Wensmens in het leven riep. In feite was dit indertijd gewoon een excuus om mensen te kunnen aanspreken op straat maar gaandeweg evolueerde dit naar een geliefd en heel verbindend project waar veel potentieel in zat. Met Wensmens laten we mensen op een ludieke manier nadenken over hun verwachtingen en verlangens en maken deze waar op een collectieve manier.
Een tweede project is De Recensent van Gent waarbij een echte “sjarel” lokale handelszaken en evenementen afschuimt en recenseert. Bedoeling is echt om laagdrempelige reclame te maken voor Gentse producten, Gentse initiatieven … en om af en toe een gratis pintje te scoren (lacht).

Een ander project is House of Creation waarbij we mensen ondersteunen die graag een sociaal- of artistiek project zouden starten, maar hiervoor bepaalde skills ontbreken. Hierbij is het belangrijk om op te merken dat wij mensen helpen om de tools te vinden om hun eigen ideeën te verwezenlijken.

Verder werken we nog aan een experimentele theatervoorstelling, recycleren we oude laptops via ons Lapcycle project, laten we jongeren kennismaken met de artistieke praktijk van het filmmaken via de Kleine Cervantes en nog zovéél meer.

Passie voor sociaal en cultureel werk

MoM: Indrukwekkend, dat is een heel gevarieerde werking. Collectief Verhalen huisvest zo te horen heel wat talent onder haar motorkap?

Ian: Het bestuur van onze vzw bestaat uit een groep jonge mensen met een gezamenlijke passie voor sociaal en cultureel werk. Naast onze vaste kernploeg van grafisch ontwerpers, webdesigners, kunstenaars, cameramannen,… kunnen we bovendien rekenen op een fantastische ploeg van vrijwilligers. Om deze groep vrijwilligers én professionals nog beter te kunnen ondersteunen lanceert Collectief Verhalen binnenkort zelfs een gloednieuw netwerkplatform om werkelijk alle hoeken van de bruisende creatieve sector samen te brengen.

MoM: Een netwerkplatform? Hoe gaat dat in zijn werk?

Ian: Al een tijdje speelde ik met het idee om een “collectieve samenwerk methodiek” uit te werken. Dit vertaalde zich uiteindelijk in de ontwikkeling van een open netwerkplatform dat een deeleconomie aanbiedt voor de doeners. Onder doeners verstaan we alle creatieve geesten die de handen uit de mouwen steken of willen steken, van schilder tot lokale handelaar en van muzikant tot loodgieter. Op het deelplatform kunnen professionelen en vrijwilligers elkaar vinden voor opdrachten en ontstaat er een mooie kruisbestuiving. Om een wisselwerking aan creatieve projecten en producten bovendien mogelijk te maken gebruiken we geen euro’s maar de Collectieve Credit.

MoM: De Collectieve Credit is dan een soort alternatieve Gentse munteenheid?
Ian: Inderdaad, en dit als hoofdbedoeling om de lokale creatieve en culturele sector echt te ondersteunen. Het is namelijk de bedoeling dat jouw gewerkte uren via het platform worden betaald in Collectieve Credits (of ‘Cc’ ). Deze credits kunnen ingewisseld worden om je eigen projecten mee op te starten, om lokale producten en diensten te kopen, of kunnen, na een inwerkingsperiode, op je rekening worden gestort. Het aantal Cc’s dat je verdient hangt af van project tot project en zijn gelinkt aan het aantal uur dat gew

MoM: Dat klinkt heel spannend. Vanaf wanneer kunnen mensen zich registreren op het platform.

Ian: Momenteel zitten we in de laatste fase van het ontwikkelingsproces en moet er juridisch gezien nog het één en ander afgeklopt worden, maar we hopen van start te kunnen gaan in 2021.


MoM: Wat brengt de toekomst voor Collectief Verhalen?

Ian: Via Collectief Verhalen willen we onze unieke manier om collectief te leren, te creëren en te verbinden verder verkennen en professionaliseren. Daarnaast wil Collectief Verhalen ook echt uitgroeien tot een netwerkorganisatie, die mensen helpt hun droomprojecten te realiseren en hen de kans biedt gaandeweg de relevante skills (verder) te ontwikkelen. Collectief Verhalen wil het lokaal economisch weefsel blijven steunen en versterken en Gent “als stad vol goesting” mee op de kaart kunnen zetten.

MoM: Wie is jouw lokale Held?

Ian: Gent zit vol lokale helden maar als ik er eentje moet kiezen, ga ik toch voor Sioen. Wat een beestige mens (lacht)

Mo M Lokale Helden Collectief Verhalen Reportage