Plan van aanpak Dorpspunten

Op vraag van Provincie Oost-Vlaanderen hielp Ministry of Makers met de uitwerking van de participatiesessies in Middelbrug (Maldegem) en Waterland-Oudeman (Sint-Laureins). Via Design Thinking methodieken konden we het plan van aanpak verder verfijnen en concretiseren.


Heel wat dorpen kampen met een verlies aan sociale en economische functies. In die mate dat de leefbaarheid onder druk komt te staan. De bakker en buurtwinkel zijn verdwenen, het café heeft zijn deuren gesloten. De plekken waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten zijn er niet meer. Een dorpspunt is een manier om daar een antwoord op te bieden.
Een dorpspunt is een ontmoetingsplek waar verschillende producten en diensten worden aangeboden. Het is een plek die inspeelt op lokale noden. Daarom is een dorpspunt steeds op maat van het dorp.
Natuurlijk kan je niet zomaar een dorpspunt realiseren. Daar gaat een heel traject met verschillende stappen aan vooraf.
Regionetwerk bestaande uit Veneco, stad Gent, Provincie Oost-Vlaanderen en de BGTS Kanaalzone, ondersteund door Vlaanderen en het ESF-agentschap, heeft een plan van aanpak ontwikkeld voor het onderzoeken van de mogelijkheden van een dorpspunt en het uitrollen ervan.

Het is geschreven voor lokale besturen die eraan denken om zelf een dorpspunt te beginnen. Er is onderzocht welke dorpen in aanmerking komen voor een dorpspunt. En wat inwoners precies van hun dorpspunt verwachten.

Ministry of Makers is door partner Provincie Oost-Vlaanderen gevraagd om de co-creatieve brainstormsessies mee vorm te geven en ze vervolgens ook mee te begeleiden.
Het plan is in het najaar van 2020 getest op 4 avonden in twee dorpen in Oost-Vlaanderen: Middelburg (Maldegem) en Waterland­-Oudeman (Sint-Laureins).
Het waren zeer leervolle en boeiende sessies. Helemaal bijzonder door de verschillende Corona-maatregelen.

Waar alle deelnemers overigens bewonderenswaardig mee om zijn gegaan.

Het stappenplan is terug te vinden op de website van Regionetwerk.