Project vol+maakt

In 2018 lanceerden Ministry of Makers vzw en Stad Gent samen 'vol+maakt': een unieke collectie designobjecten, ontstaan dankzij een intensieve en creatieve samenwerking tussen jonge Belgische designers en Gentse maatwerkbedrijven.

De brug tussen de creatieve en andere sectoren is ontzettend belangrijk om tot innovatie te komen. Ministry of Makers is het designplatform dat creatief talent in contact brengt met economische sectoren in Gent en Oost-Vlaanderen. Samen met de Stad Gent organiseerden ze in 2018 een kruisbestuiving tussen designers en de Gentse sociale economie.

Volmaakte samenwerking tussen jonge designers en Gentse maatwerkbedrijven

Het succes van het project schuilde in de actie en het ontwikkelen van testmodellen (prototypen) van de verschillende objecten. De drie jonge designers Sep Verboom, Cas Moor en Valerie Bervoet bezochten de Gentse maatwerkbedrijven Compaan en Labeur. Ze lieten zich inspireren door de natuurlijke materialen, de bijzondere technieken en de ambachtelijke vaardigheden van deze sociale makers. Het resultaat werd een collectie authentieke designobjecten.

Door deze samenwerking ontwikkelde de sociale economie nieuwe producten en methodieken die ook groeikansen bieden aan hun werknemers. Voor designers betekende het project een extra ondersteuning bij het productieproces.

Co-creatie binnen de quadruple helix

Dit co-creatietraject verbond niet alleen maatwerkbedrijven en designers, maar ook academici en beleidsmakers in hun gemeenschappelijke zoektocht naar een inclusieve samenleving. Want ook zij schoven mee aan tafel in het vooronderzoek van ‘vol+maakt’, om een breder draagvlak te creëren voor het project.

Ook Provincie Oost-Vlaanderen ondersteunde financieel het project, om sociaal ondernemerschap een duwtje in de rug te geven.

Op donderdag 13 september werd de vol+maakt-collectie voor het eerst aan het grote publiek voorgesteld in Design Museum Gent. De designobjecten werden ook 2 maanden tentoongesteld in het museum.

Vol+maakt vandaag (2019-2020)

In 2019 nam het project een nieuwe wending. Eén van de betrokken ontwerpers, Valerie Bervoet, werd labelmanager van vol+maakt.

Ministry of Makers en Valerie Bervoet lanceerden, samen met Stad Gent, een call op zoek naar nieuwe Oost-Vlaamse ontwerpers en maatwerkbedrijven om een tweede collectie vorm te geven.

Vandaag is het project én het label in volle ontwikkeling.